Hvad kan jeg gøre, hvis jeg skærer tænder eller presser dem mod hinanden?

Udgivet den:29-08-2022

Du har sikkert hørt udtrykket, at du må ”bide tænderne sammen”, hvis du skal præstere noget særligt eller udholde en svær situation? Her menes selvfølgelig ikke, at vi i bogstavelig forstand skal presse tænderne mod hinanden. Alligevel er der mange, der – helt uden at vide det – kommer til at skære tænder eller presse dem mod hinanden. Er du mon en af dem? Så kan det påvirke dine tænder, fordi det kan give tandslid, revner i fyldninger, kæbeproblemer og forstørrelse af tyggemusklerne. Det forekommer både hos børn og voksne, men hvad er årsagen til det, hvordan opdager du det, og hvad kan du gøre ved det? Det forklarer vi nærmere nedenfor!

(Tekst fortsætter under billedet)

Årsagen til tandskæren og tandpres (bruksisme)

Det kan være svært at finde den nøjagtige årsag til tandskæren og tandpres. Dog kan stress, alkoholforbrug, rygning, medicin, stoffer og søvnforstyrrelser ofte være medvirkende til disse problemer. Sygdomme, der påvirker centralnervesystemet (f.eks. Parkinsons eller Huntingtons sygdom), kan ligeledes påvirke tyggemusklerne om natten. Ofte er der ikke én, men flere faktorer der kan være årsag til tandskæren eller tandpres.

Hvordan opdager jeg tandskæren eller tandpres?

Da vi ikke selv ved, hvad vi gør i søvne, kan du evt. spørge din partner eller et familiemedlem, om de har bemærket, at du skærer tænder eller presser dem mod hinanden om natten. Hvis det er tilfældet, bør du gå til tandlægen, som vil spørge ind til, hvad der kan ligge til grund for problemet. Derefter vil tandlægen undersøge dit ansigt, mundhule og tænder. Tandlægen vil især undersøge, om der er slid på tandoverfladerne, eller om du har bidemærker i kinden og munden, da dette også er et tegn på tandskæren og tandpres.

I særlige tilfælde kan tandskæren diagnosticeres ved en søvnundersøgelse. Her registreres muskelspændingen i tyggemusklerne, åndedrætsmønstre og hjerneaktivitet, mens du sover. Dette kan enten foregå på et hospital eller en søvnklinik. Dette gøres dog kun sjældent, da det er forbundet med høje omkostninger.

Hvad kan jeg selv gøre?

Først og fremmest skal du være opmærksom. Hvad er problemet, og hvad er årsagen til det? Din tandlæge kan give dig rigtig god rådgivning og evt. tilbyde dig en bideskinne, som kan forhindre (yderligere) tandslid. En bideskinne kan være meget effektiv, da den får dine tyggemuskler til at slappe af. Alternativt kan en fysioterapeut med særlig viden inden for kæbeproblematikker også hjælpe dig med øvelser, som kan mindske problemet.